Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z kardamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże suche 42 g
mleko 325 ml
kardamon 4-5 ziaren
mąka pszenna 500 g
cukier 5 łyżek
olej 5 łyżek
jagody 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z kardamonem

Ziarna kardamonu rozetrzeć. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i rozpuścić. Dodać mąkę, kardamon, cukier i olej. Całość zagnieść i odstawić na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt 27x35 cm po czym ponacinać w poprzek obu dłuższych brzegów, stworzyć paski. Wyłożyć jagody a następnie przekładać na przemian paski lekko dociskając. Odstawić na 20 minut. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 16.08.2015 19:31
Smakowite ciasto
gusia1000 16.08.2015 18:30
Świetny wypiek.
IKrakowianka 16.08.2015 18:30
zapewne przepyszne ciasto
2milutka 16.08.2015 17:37
niczego sobie ;)
Habibi 16.08.2015 16:17
Wspaniała drożdżòweczka :)
tomek18 16.08.2015 15:46
uwielbiam drożdżowe :)
mirosława4 16.08.2015 15:32
smaczniutkie :)
Motorek 16.08.2015 14:51
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak