Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe wieńce cynamonowe
W dużej misce lub pojemniku miksera wyposażonego w końcówkę do ciast wymieszaj mąkę, cukier i sól. Cały czas miksując dodaj mleko z drożdżami, masło i żółtko, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj przez chwilę rękami, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Umieść je w naoliwionej misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia a w małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na wyłożoną mąką powierzchnię i podziel je na 8 równych części. Rozwałkuj każdą na koło o średnicy ok. 13 cm i wysmaruj je najlepiej pędzlem przygotowanym nadzieniem. Następnie zawiń każde koło w ciasny rulon. Następnie przetnij każdy rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 0,5 cm końcówkę. Zawiń ze sobą obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec (tak jak na stronie źródłowej). Umieść na przygotowanej blaszce i powtórz tą czynność z pozostałymi rulonami. Przykryj blachę i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Posmaruj wieńce resztą nadzienia jeżeli zostało. Włóż je do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 oC. Piecz do ładnego zarumienienia, 10-12 minut .
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.