Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe wieńce cynamonowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko letnie 3/4 szklanki
mąki pszennej 2 szklanki
cukru 1 1/2 łyżki
soli 1/2 łyżeczki
masła, roztopionego 85 g
żółtko jajek 1 szt
masła, roztopionego 1/4 szklanki
cukru 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe wieńce cynamonowe

Do małej miseczki wlej mleko i posyp je drożdżami. Po minucie dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż pojawią się bąbelki.
W dużej misce lub pojemniku miksera wyposażonego w końcówkę do ciast wymieszaj mąkę, cukier i sól. Cały czas miksując dodaj mleko z drożdżami, masło i żółtko, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj przez chwilę rękami, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Umieść je w naoliwionej misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia a w małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na wyłożoną mąką powierzchnię i podziel je na 8 równych części. Rozwałkuj każdą na koło o średnicy ok. 13 cm i wysmaruj je najlepiej pędzlem przygotowanym nadzieniem. Następnie zawiń każde koło w ciasny rulon. Następnie przetnij każdy rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 0,5 cm końcówkę. Zawiń ze sobą obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec (tak jak na stronie źródłowej). Umieść na przygotowanej blaszce i powtórz tą czynność z pozostałymi rulonami. Przykryj blachę i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Posmaruj wieńce resztą nadzienia jeżeli zostało. Włóż je do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 oC. Piecz do ładnego zarumienienia, 10-12 minut .
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 20.01.2014 19:14
mmmm pięknie wyglądają aż chce się je zjadać :)
Kolorowa 20.01.2014 17:24
Bardzo ładnie splecione i wypieczone ;)
probofka 20.01.2014 16:41
mniam mniam mniam
Jadwiga/Jaga85 20.01.2014 13:42
Rewelacyjne są!!!!
Megg 20.01.2014 12:45
wyglądają bardzo apetycznie
Ania321 20.01.2014 12:29
bardzo apetyczne :)
halina17 20.01.2014 12:28
Smacznie wyglądają.
norweska20 20.01.2014 12:25
smakowite te wieńce
wwwiolka 20.01.2014 12:21
Pięknie się prezentują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak