Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaki serowe
Kroki postępowania
Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać olej. Wlać całość do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz. Twaróg dobrze ugnieść z jajkiem.
Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera,
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć i rozsmarować farsz.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem rozcięciem do góry. Odstawić do napuszenia na 30 minut.
Po tym czasie można bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym żółtym serem (posypałam część bułeczek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno