Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z konfiturą różaną i nektarynkami są bardzo aromatyczne, mięciutkie i smaczne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    25 dag
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    5 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    5 dag
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki

Pozostałe składniki

  • marmolada

    2 łyżki
  • konfitura z płatków róży

    2 łyżki
  • nektarynka

    8 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą foto
Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać spienione drożdże, zmiksowane jajka, ekstrakt wanilinowy i płynne masło, wyrabiać przez kilkanaście minut.

Przykryć ściereczką i odstawić na ok 0,5-1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą foto

Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, potem rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
Umyte nektarynki pokroić w ósemki.

Ciasto ostrym nożem pokroić na 2 cm paski, wzdłuż ułożyć cząsteczki nektarynek.

Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą foto
Każdy pasek ciasta z owocami delikatnie zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.

Cukier waniliowy wymieszać z 2 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować ślimaczki.

Piec około 15 minut w temp. 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat