Drożdżowe rureczki

Drożdżowe rureczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    100 ml
  • drożdże

    2 dag
  • sól

    1 szczypta
  • ser mascarpone

    150 g
  • śmietana 30%

    3/4 szklanki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier puder

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać ,dodać cukier ,jajko ,sól ,drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny . Zagnieść ciasto ,rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została),przykryć drugim ,złożyć w kopertę i rozwałkować ,następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę ,margaryny starcza na 3-4 posmarowania ,im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 min,następnie rozwałkować na cienki placek,pociąć w paski i nawijać na natłuszczone foremki do rurek . Piec w temp 170-180st do 20 min,upieczone ostudzić .
Nadzienie
Śmietankę ubić na sztywno,ser utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą śmietanką . Zimne rurki ,przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać masą ,posypać cukrem pudrem i na 2 godz wstawić do lodówki . Po tym czasie już tylko zrobić kawkę i zajadać . Smacznego .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MagdaXXX

14.07.2012 15:19
pych ja robię z kruchego ciasta

Ewa104

14.06.2011 21:06
A ja nie mam takich foremek na rurki.Buuuuu! Muszę kupić-koniecznie.Pycha!

Gosia40

06.04.2011 14:24
pyszności

SmacznaPyza

06.04.2011 09:20
kiedyś kupiłam takie rurki-foremki...rzuciłam gdzieś do szuflady, ale właśnie mi o nich przypomniałaś!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat