Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
30 dag -
cukier
2 łyżki -
jajko
1 sztuka -
mleko
100 ml -
drożdże
2 dag -
sól
1 szczypta -
ser mascarpone
150 g -
śmietana 30%
3/4 szklanki -
cukier puder
1 łyżka -
cukier puder
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe rureczki
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać ,dodać cukier ,jajko ,sól ,drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny . Zagnieść ciasto ,rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została),przykryć drugim ,złożyć w kopertę i rozwałkować ,następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę ,margaryny starcza na 3-4 posmarowania ,im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 min,następnie rozwałkować na cienki placek,pociąć w paski i nawijać na natłuszczone foremki do rurek . Piec w temp 170-180st do 20 min,upieczone ostudzić .
Nadzienie
Śmietankę ubić na sztywno,ser utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą śmietanką . Zimne rurki ,przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać masą ,posypać cukrem pudrem i na 2 godz wstawić do lodówki . Po tym czasie już tylko zrobić kawkę i zajadać . Smacznego .
Komentarze (4)