Drożdżowe rożki z konfiturą wiśniową

Drożdżowe rożki z konfiturą wiśniową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej tortowej

    1/2 kg
  • drożdż instant

    opakowanie
  • masła

    15 dag
  • cukru pudru

    5 dag
  • śmietany 18%

    200 ml
  • cukier kryształ

    do posypania
  • jajk

    1 szt.
  • konfitury wiśniowej

    słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami instant oraz cukrem pudrem, a następnie dodać kawałki masła i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto, formułując kulę. Ciasto przełożyć do misy wypełnionej zimną wodą i odstawić na 60 minut.

Ciasto wyjąć na stolnicę obficie posypaną mąką. Lekko rozgnieść dłońmi, a następnie rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Rozwałkowane ciasto podzielić na małe kwadraty. Na środku każdego z nich ułożyć łyżeczkę konfitury. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem i starannie posklejać.

Przygotowane rożki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować jajkiem i posypać kryształkami cukru. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec na złoty kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

18.03.2012 21:30
świetne

Ela15

30.09.2011 21:04
ślinka cieknie na myśl o takich pysznościach

mala2021

20.08.2011 12:31
pyszne

MAR3STA

26.01.2011 11:19
pycha;)

Gosia40

10.01.2011 18:12
Muszą być pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat