Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z powidłami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500-600 gram
drożdże 50 gram
jaja 3-4 sztuki
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
masło 100 gram
cukier waniliowy 2 sztuki
sól szczypta
powidła do nadziewania
sezam do posypania
olej do smarowania papieru

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z powidłami

Kroki postępowania

1
1. Mleko, wodę i masło podgrzewamy w garnuszku tak by masło się rozpuściło. Odstawiamy do przestygnięcia.

2. Mąkę - 500gram i jaja (2 duże albo 3 małe) razem mieszamy, dodajemy. Dodajemy pokruszone drożdże, przestudzone masło z wodą i mlekiem, cukier i sól wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być miękkie ale nie powinno się kleić do rąk dlatego w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.

3. Zagniecione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i kładziemy w ciche miejsce (najlepiej koło grzejnika). Czekamy aż wyrośnie. Powinno podwoić swoją objętość :)

Zdjęcia są prezentowane z podwójnej proporcji.
Krok 1 - Drożdżowe rogaliki z powidłami foto
2
4. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy je w kulki i rozwałkowujemy. Nacinamy tak by powstały trójkąty (jak pizze). O dowolnym rozmiarze - zależy jak duże chcemy rogaliki.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki z powidłami foto
3
5. Na każdy trójkącik dajemy odrobinę powideł (albo dżemu)
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki z powidłami foto
4
6. Chwytamy za krawędź (tą szerszą / bok trójkąta) i zwijamy. Kładziemy na papier do pieczenia posmarowany olejem. Z wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i jeśli chcemy posypujemy ziarnami sezamu. Odstawiamy na 15-20 minut aby troszkę urosły.
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki z powidłami foto
5
7. Pieczemy 20-25minut w temperaturze 180stopni.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Drożdżowe rogaliki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.11.2013 16:43
przepyszne są takie rogaliki
Mysiunia 13.11.2013 07:08
Rogaliki ze zdjęcia zachęcają mnie do spróbowania :) świetne :)
Botwinka 21.02.2013 07:15
jak ciasto pieknie wyrosło,świetne rogaliki :)
Botwinka 21.02.2013 07:09
jak ciasto pieknie wyrosło,świetne rogaliki :)
pajbek 14.02.2013 22:09
Super pyszne :-)
miszelka 13.02.2013 13:09
wyglądaja bardzo smakowicie :)
Kasnaj 12.02.2013 17:59
superowe i pyszne :)
alaaa 11.02.2013 20:56
dobrze wyrośnięte ciasto to cały sukces,świetne rogaliki
Alex_M 11.02.2013 10:43
super!!!!
Magda24 10.02.2013 19:25
jakie pyszne :)
Anitapaj 10.02.2013 11:27
Palce lizać!:)
Joanna23 09.02.2013 11:07
pycha
miroslawa 09.02.2013 05:48
drożdżowe rogaliki są bajeczne, polecam
Anna133 08.02.2013 21:44
ja robię bardzo czesto
fotoviderek 08.02.2013 20:58
Oj, chciałoby się chociaż jednego schrupać :) Mniam, mniam :)
malaczarna23 08.02.2013 20:43
pyszniutkie rogaliczki
mysza75 08.02.2013 20:12
Takie wypieki to ja bardzo, bardzo uwielbiam :-)
wyattearp 08.02.2013 20:09
bardzo fajne rogaliki
Konczi 08.02.2013 19:46
super Ci wyszły :)
aisoglam 08.02.2013 19:43
Chyba czas najwyższy zrobić takie rogaliki, śniły mi się dziś a teraz dodałaś taki przepis :)))
gosia56 08.02.2013 19:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak