Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki ciasta
-
mąka tortowa
50 dag -
drożdże
5 dag -
mleko ciepłe
1 szklanka -
jajko
2 sztuki -
masło lub margaryna
5 dag -
cukier
pół szklanki
Dodatkowo
-
masa kajmakowa
20 dag -
mąka pszenna
do posypania stolnicy
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki.
5. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
6. Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Z przepisu wychodzi około 24 rogaliki.![]()
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się