Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki.
5. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
6. Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.