Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    50 dag
  • drożdże

    5 dag
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    5 dag
  • cukier

    pół szklanki

Dodatkowo

  • masa kajmakowa

    20 dag
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki.
5. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
6. Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Babeczka35
Z przepisu wychodzi około 24 rogaliki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 12.04.2017 21:59
Dziękuję:)
Alex_M 10.02.2016 13:14
fajne na deser
gusia1000 15.04.2015 22:58
Fajna słodkość.
Ola1young 15.03.2015 12:27
lubie takie ;)
agnieszka214 14.03.2015 21:16
lubie takie rogaliki
ada.la 14.03.2015 20:33
uwielbiam takie rogaliki
smakoszek 14.03.2015 20:04
lubię takie:)
marenka 14.03.2015 19:00
Pycha w sam raz do kawusi;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat