Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mleko 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
jajko 3 szt
mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 1 kostka
marmolada 1 opakowanie
jajko 1 szt
cukier

Porada

Z tej porcji wyszły mi cztery blaszki rogalików.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki

Kroki postępowania

1
Drożdże. mleko i cukier rozpuścić. Dodać śmietanę, a następnie 3 jajka. Mąkę wymieszać z margaryną. Dodać rozpuszczone drożdże i wszystko połączyć. Ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby mogło wyrosnąć.

Po tym czasie kawałek ciasta rozwałkować i pokroić na 12 części (tak jak na zdj.). Na końcu każdego układać dżem i zwijać do środka.
Krok 1 - Drożdżowe rogaliki foto
2
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki foto
3
Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki foto
4
Piec w temp. 180 st., aż rogaliki się zarumienią.
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 31.08.2014 03:56
przepyszne! Polecam zrobienia u siebie w domu!
Małgorzata9 20.06.2014 20:31
moja rodzinka uwielbia rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak