DROŻDŻOWE ROGALICZKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18 proc

    1 opakowanie
  • drożdże

    6 dag
  • masło

    1 paczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    4 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • marmolada

    do smaku
  • nutella

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - DROŻDŻOWE ROGALICZKI foto
W dużej misce rozmieszać śmietanę z drożdżami, dodać roztopione ciepłe masło,sól i jajko. Wymieszać.
Stopniowo dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Włożyć na godzinę do lodówki ( tak tak do lodówki)ciasto pięknie wyrośnie
Krok 2 - DROŻDŻOWE ROGALICZKI foto
Podzielić ciasto na mniejsze części , uformować kulę i rozwałkować, nie trzeba nawet podsypywać mąką.
Pokroić na 8 trójkątów i na szerszej części położyć łyżkę marmolady lub nutelli.
Zwinąć i maczać w jajku i cukrze
Krok 3 - DROŻDŻOWE ROGALICZKI foto
Piec około 15 minut w 180 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 02.05.2013 20:58
drożdzowe rogaliczki sa super
sara1 24.04.2013 14:13
super apetyczne
Goya 08.02.2013 12:39
super
Dorian 15.11.2012 08:02
pysznie ladne
Ewa6274879 03.10.2012 23:33
cudeńka :)
Motorek 01.09.2012 09:36
smaczne
Betka 27.08.2012 11:28
mmmm są świetne!!!;D
iziona 23.08.2012 08:48
Pyszniutkie :)
parysek10 22.08.2012 21:36
zamierzam przetestować
cooleczka 22.08.2012 20:51
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat