Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ptaszki

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 1 do ciasta
jajko 1 do smarowania
margaryna 6 dag
cukier 2 łyżki
drożdże 3 dag
sól 1 szczypta
mleko 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ptaszki

Margarynę topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy drożdże z 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładamy cukier, i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dokładamy do niego pozostałe składniki (mleko, mąkę, tłuszcz, sól, jajko) i wyrabiamy ciasto (około 15 minut). Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę, Dzieliny na około 20 części. Z każdej części formujemy wałki grubości palca. Po środku wałka zawiązujemy węzeł. Jeden koniec rozpłaszczamy i nacinamy (przybiera on wtedy kształt ogona). Drugi koniec formujemy w kształt szpiczastej główki. Główkę ozdabiamy ziarenkami herbaty. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 180°C.

Te ptaszki doskonale nadają się do przystrojenie świątecznego domu, stołu, mazurka, czy stroika Wielkanocnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.02.2014 00:25
Zachwyciły mnie.
pierniczkowo 07.01.2014 11:16
fajniutkie ptaszki, mi też przyszła na myśl wiosna, a to dopiero styczeń :)
babajaga1969 06.01.2014 14:06
no nie... jakie świetne ptaszki - aż wiosną powiało
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 13:56
Ciekawie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak