Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe łódeczki z budyniem i czereśniami
W mleku rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy mleko z drożdżami, masło z cukrami,solą itd i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką, aż przestanie lepić się do rąk. Nie należy przesadzać z ilością mąki, ponieważ ciasto nie może być za twarde. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
NADZIENIE:
1 op. budyniu waniliowego w proszku
350ml mleka
2 łyżki cukru
czereśnie (ok. 250g)
+ jajko do smarowania brzegów i puder do posypania
Budyń gotujemy tak jak podane jest na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (czyli zamiast 500ml dajemy 350 ml). Studzimy.
Czereśnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki, ok. 11 sztuk.
Każdą z nich wałkujemy na placuszek.
Po bokach robimy nacięcia.
Na środku każdego placuszka układamy budyń, a na jego wierzchu - połówki czereśni.
Zawijamy oba końce, zakładając je na przeciwległą stronę. Utworzy się łódeczka
Formę do pieczenia smarujemy porządnie masłem i dokładnie posypujemy mąką. Układamy nasze łódeczki, zostawiając między nimi miejsce.
Pieczemy w temp. 175 st aż się zarumienią.
Po wystudzeniu posypujemy pudrem.
Smacznego! :)