Drożdżowe ciasto z czekoladą i rodzynkami w rumie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    40 dag
  • cukru kryształu

    12 dag
  • rodzynek sułtańskich

    10 dag
  • masła

    8 dag
  • gorzkiej czekolady.

    5 dag
  • drożdży świeżych

    4 dag
  • żółtko jajek

    2
  • jajko

    2
  • soli

    szczypta
  • cukier puder

    do posypania
  • jogurt waniliowy

    250 ml
  • rum

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki umieścić w szklanym naczyniu, zalać rumem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 4 godziny.

Mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże, jogurt waniliowy, jajka oraz żółtka. Wymieszać wszystkie składniki i na samym końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać osączone rodzynki oraz czekoladę pokrojoną w wiórki. Ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić na pół godziny. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 30 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariusz10 25.10.2011 23:37
pyszne
Nina7 15.04.2011 08:47
drożdżowe z czekolada i rodzynkami - pycha:)
MAR3STA 13.04.2011 18:54
świetne ciasto!
Gosia40 13.04.2011 06:50
wypieki drożdżowe należą do moich ulubionych:)
rosik93 11.04.2011 23:43
mniam
MAŁGORZATA108 09.04.2011 21:48
Znakomite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat