Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąki pszennej
40 dag -
cukru kryształu
12 dag -
rodzynek sułtańskich
10 dag -
masła
8 dag -
gorzkiej czekolady.
5 dag -
drożdży świeżych
4 dag -
żółtko jajek
2 -
jajko
2 -
soli
szczypta -
cukier puder
do posypania -
jogurt waniliowy
250 ml -
rum
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe ciasto z czekoladą i rodzynkami w rumie
Mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże, jogurt waniliowy, jajka oraz żółtka. Wymieszać wszystkie składniki i na samym końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać osączone rodzynki oraz czekoladę pokrojoną w wiórki. Ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić na pół godziny. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze (6)