Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z czekoladą i rodzynkami w rumie
Mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże, jogurt waniliowy, jajka oraz żółtka. Wymieszać wszystkie składniki i na samym końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać osączone rodzynki oraz czekoladę pokrojoną w wiórki. Ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić na pół godziny. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.