Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    10 dag
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mleko

    2/3 szkl
  • jajko

    2 szt
  • drożdże

    4 dag
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • borówki amerykańskie

    1/2 kg
  • kruszonka

  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • cukier

    1/3 szkl
  • masło

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką foto
Rozpuszczone, przestudzone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką foto
Ciasto rozwałkować, włożyć do brytfanny, wyłożyć borówki. (można posypać cukrem kryształem)
Krok 3 - Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką foto
Z 1/2 szkl mąki, 5 dag masła, cukru cynamonowego i 1/3 szkl cukru zrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć borówki i posypać kruszonką, odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia
Krok 4 - Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 24.03.2013 21:59
uwielbiam takie ciasta drożdżowe
Motorek 30.08.2012 08:46
smaczne
Rafał10 24.08.2012 19:47
Świetne ! Pyszne !
jolanta19 16.08.2012 19:21
super
romanrafal 13.08.2012 15:52
świetne,rewelacja
ziutula 13.08.2012 11:27
dobry kuch to jest coś co luibię na deser
Laila2786 13.08.2012 09:59
mniam
V_kuchareczka 13.08.2012 09:01
Wygląda bardzo smakowicie
Pietruszka 13.08.2012 08:06
cudowne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat