Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Takie bułeczki drożdżowe nie są trudne w wykonaniu. Z sezonowymi jeżynami smakują najlepiej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    5 dag

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • mąka tortowa

    3 szklanki

Nadzienie:

  • ser biały

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki
  • jeżyny

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.

4. Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat