Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem i owocami
Kroki postępowania
Z drożdży, letniego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu, dodajemy jaja, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu, gdy podwoi swą objętość ciasto, wałkujemy na około 5 mm i wykrawamy koła, ale najpierw większą szklanką, po czym w wyciętym kole mniejszą, zyskujemy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
Mniejszy krążek zostawiamy, a powstałą oponkę zwijamy w ósemkę tak jak na zdjęciu, można ją lekko rozciągnąć.
Do formy kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim nasze krążki, a na każdym boki z powstałej ósemki, nie trzeba tego zlepiać, samo się złączy przy wyrastaniu.
Ser miksujemy z żółtkiem cukrami, na koniec dodajemy ubitą pianę. Owoce (ja użyłam borówek i malin) myjemy i osuszamy na sitku.
Do każdej bułeczki dajemy po łyżeczce sera na to po 2 owoce.
Pieczemy po około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.