Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z niespodzianką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 3/4 szklanka
drożdże 50 gram
mleko 220 mililitr
cukier 6 łyżka
jajko 2 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 125 gram
sól 1 szczypta
białko 1 sztuka
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z niespodzianką

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko podgrzewamy z rozdrobnionymi drożdżami. Dodajemy trochę cukru i łyżeczkę mąki. Pozostawiamy na około 10 min do podrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Do mąki stopniowo dodajemy podrośnięte drożdże z mlekiem i jajka z cukrem, cały czas ugniatając. Pod koniec ugniatania dodajemy roztopioną ciepłą margarynę i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Ugniecione ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rwiemy małe kawałki ciasta i formujemy z nich placuszki (podsypujemy mąką). W środek wkładamy kostkę czekolady (lub marmoladę) i sklejamy szczelnie bułeczki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy ok. 15-20 min do zrumienienia w 180 stopniach z termoobiegiem.
Po upieczniu studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota_31_ 25.09.2012 08:44
wszędzie tam gdzie czekolada, to się nie mogę powstrzymac, super
Kasia36 24.09.2012 20:02
Super pomysł z czekoladą - ja daję słodkie kakao rozpuszczalne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak