Drożdżowe bułeczki z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • drożdże

    2 dag
  • masło stopione

    7 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • biały ser

    10 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • DODATKOWO:

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • mak suchy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze zostawić na kilka minut. Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min. Po upieczeniu przestudzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 20.05.2012 07:49
pyszności
czekoladka_m 14.05.2012 08:16
uwielbiam domowe bułeczki!! A już dawno nie robiłam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat