Drożdżowe bułeczki - Pluszki

Drożdżowe bułeczki - Pluszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    320 ml
  • mąki

    500 g
  • majonez

    1,5 łyżeczki
  • drożdże

    20 gram
  • cukier

    50 gram
  • margaryna

    50 gram
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • mak

    1/4 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • masło

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka,łyżeczce cukru i mąki. Gdy wyrosną,łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,wykładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na dwie równe części.Każdą połowkę znów na pół i tak aż powstanie 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy,smarujemy stopinym masłem,posypujemy cukrem i makiem.Zwijamy w roladkę i nacinamy nożem wzdłuż,po środku ,zostawiając 1/4 brzegu nie przeciętą.Końce ciasta przeplatamy pod spód i wyjmujemy przez nacięcie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp.190 stopni około 20 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

12.05.2011 13:47
bardzo fajne

cukiereczek

07.04.2011 08:42
Wspaniałe

aguus

04.04.2011 12:37
uwielbiam drożdżowe wypieki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat