Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
320 ml -
mąki
500 g -
majonez
1,5 łyżeczki -
drożdże
20 gram -
cukier
50 gram -
margaryna
50 gram -
sól
0,5 łyżeczki -
mak
1/4 szklanki -
cukier
1/4 szklanki -
masło
50 gram
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe bułeczki - Pluszki
Gdy ciasto podwoi objętość,wykładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na dwie równe części.Każdą połowkę znów na pół i tak aż powstanie 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy,smarujemy stopinym masłem,posypujemy cukrem i makiem.Zwijamy w roladkę i nacinamy nożem wzdłuż,po środku ,zostawiając 1/4 brzegu nie przeciętą.Końce ciasta przeplatamy pod spód i wyjmujemy przez nacięcie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp.190 stopni około 20 minut
Komentarze (3)