Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
mleko 0,5 l
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 4 szt
jajko 1 szt
masło 3/4 kostki
szczypta soli
DODATKOWO:
dżem
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki mamy

Kroki postępowania

1
Drożdże ucieramy ze szklanką cukru, 25 dkg mąki i połową ciepłego mleka. Zostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki mamy foto
2
Do miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Żółtka i całe jajko ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy masę jajeczną do mąki, na przemian z resztą mleka i roztopionym masłem. Jeśli ciasto zbyt lepi się do dłoni należy dosypać nieco mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki mamy foto
3
gdy podwoi swoją objętość na dłoń nabieramy porcję ciasta. Nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy brzegi by powstała bułeczka. Układamy na podsypanej mąką blaszce. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tuz przed pieczeniem każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym białkiem
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki mamy foto
4
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Porcja na 30 bułeczek.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki mamy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beata28 05.10.2012 22:20
mniem uwielbiam , ale teraz bym takie bułeczki zjadła:)
misia53 02.10.2012 23:45
ślicznie wyglądają ....bardzo apetyczne...
Poison1988 01.10.2012 17:56
Pyszności :) Ale bym sobie zjadła taką ciepłą bułeczkę :)
Miki 01.10.2012 17:36
super
Zdzisław 01.10.2012 17:10
lubię z mlekiem takie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak