Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

drożdżówa XXL z budyniem i malinami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
1.5 - 2 szklanki
jajko
mleko ciepłe
100 ml
drożdże
łyżeczka
olej
łyżka
masło
łyżka
cukier
3.5 łyżki
sól
szczypta
Sklep Prymat
maliny świeże
szklanka
budyń waniliowy
mleko do budyniu
350 ml
cukier do budyniu
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówa XXL z budyniem i malinami

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, olej, jajko i razem mieszamy.

W mleku rozpuszczamy drożdże.

Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, dodając pozostałą mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto nam rośnie robimy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Używamy jednak mniejszej ilości mleka (350ml). Studzimy.

Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy do niej ciasto. Na wierzch wykładamy budyń, a na budyń maliny.

Piekarnik nagrzewamy do 175st. Pieczemy drożdżówkę ok. 30 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak