Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdżowa tarta z pieczarkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
drożdże świeże 2 dkg
sól 1/3 łyżeczki
cukier 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
woda letnia 1/2 szklanki

farsz

pieczarki 1/2 kg
cebula 2 sztuki
tofu twarde 1 opakowanie
sól i pieprz 1 do smaku
natka pietruszki 1 do smaku
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
olej do smażenia 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdżowa tarta z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do miski wykruszam drożdże dodaję, szczyptę cukru, jedną łyżkę mąki, i wody letniej około 4 łyżki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drozdżowa tarta z pieczarkami  foto
2
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sól. Dolewam wodę letnią, stopniowo. Ciasto zagniatam, ma być dobrze wyrobione i nie kleić się.Jeżeli się klei podsypuje mąką, jeżeli jest za gęste dolewam wody. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy.
Krok 2 - Drozdżowa tarta z pieczarkami  foto
3
Wykładam nim dno tarty. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykrycie. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam dno tarty widelcem.

Krok 3 - Drozdżowa tarta z pieczarkami  foto
4
Pieczarki myję i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję w kostkę.
Krok 4 - Drozdżowa tarta z pieczarkami  foto
5
Na patelni na oleju przesmażam cebulę, i dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję pokrojone w kotkę tofu. Farsz wykładam na tartę
Krok 5 - Drozdżowa tarta z pieczarkami  foto
6
układam pomidorki i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Krok 6 - Drozdżowa tarta z pieczarkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.03.2015 17:33
bardzo apetyczna
Justi2401 29.03.2015 17:03
Wygląda obłędnie :)
mirosława4 29.03.2015 16:50
zjadłabym kawałek :)
gosia1988 29.03.2015 15:42
smakowicie wygląda
Jadwiga/Jaga85 29.03.2015 14:58
Bardzo fajna!
Malinka 29.03.2015 14:42
Bardzo chętnie zjadłabym kawałek :)
kanu83 29.03.2015 14:31
apetyczne fotki
marzut 29.03.2015 14:29
Super przepis
bertpvd 29.03.2015 14:07
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak