Drożdżowa spirala z marmoladą

Drożdżowa spirala z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 1/2 szkl
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • drożdże suche

    7 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • kardamon

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    2 szt
  • masło

    56 gram
  • mleko

    3/4 szklanki
  • płatki migdałowe

    100 gram
  • marmolada

    1 słoik
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
Do miksera wsypać 2 szklanki mąki, cukier puder, drożdże, sól, kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon. W małym rondelku na małym ogniu podgrzać mleko z masłem aż masło się roztopi. Odstawić mleko do lekkiego ostygnięcia. Nie może być gorące wlewane do mąki z drożdżami. Wlać mleko do miksera i mieszać na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodać jajka wbijając po jednym, dodać wanilię. Dodać 1/2 szklanki mąki i nadal mieszać na niskich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, około 30-45 sekund. Jeśli będzie potrzeba dodać 2 łyżki mąki i wymieszać jeszcze raz (ciasto nie może być zbytnio klejące). Wierzch posypać łyżką mąki, miskę przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 40 do 60 min aż podwoi swoją objętość.

.
Krok 2 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
Stolnice posypać mąką, wyjąć ciasto z miski, obsypać mąką i lekko naciskając delikatnie wyrobić ciasto posypując je lekko mąką, tak żeby ciasto przestało się kleić a było delikatne i gładkie. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt
Krok 3 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
Za pomocą łyżki lub pędzla rozłożyć równomiernie marmoladę, posypać pokruszonymi migdałami (2-3 łyżki marmolady zostawić do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu). Jedna moja uwaga, nie oszczędzajmy na nadzieniu inaczej zniknie ono w warstwach ciasta. Ja miałam mało marmolady i była jak za mało wyczuwalna. Pokroić ciasto na sześć pasków równej szerokości.
Krok 4 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
Formę (u mnie 21cm) wysmarować masłem. Luźno zrolować (marmoladą do wewnątrz) jeden pasek i umieścić go w środku przygotowanej formy. Po jednym na raz, pozostałe paski ciasta owinąć wokół środka tworząc coś na kształt "ślimaka" lub dużej spirali.
Krok 5 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ponownie się podwoi. Piekarnik rozgrzać do 180st. Piec ciasto na głęboki złoty kolor, około 35 minut.
Krok 6 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić w blaszce przez 10 minut. Następnie delikatnie wyjąć z formy i posmarować wierzch resztą marmolady.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misia13

20.08.2014 09:20
super ;-)

IZABELA29

03.08.2014 14:55
ładnie zawinięta

as28

29.06.2014 12:34
mniam mniam

olaiamelka

03.06.2014 12:41
Wygląda super

monika141

05.05.2014 08:45
wygląda super i na pewno jest pyszne

ben-ka

01.05.2014 18:45
Gratuluję pomysłu!

dwa pokoje z kuchnią

28.04.2013 16:44
mistrzowskie!

stokrotka

10.04.2012 08:52
super

Anna146

10.04.2012 07:00
wygląda super

Misiabe

09.04.2012 22:04
Pięknie wygląda!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat