Drożdżowa rolada z makiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną, drożdżową, roladę z gotową masą makową, którą wzbogaciłam o bakalie, kaszkę mannę oraz ubite na sztywno białka. Po upieczeniu polukrowana i udekorowana. Rolada wyszła bardzo smaczna i wilgotna.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    300 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • masło

    80 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    0.5 szklanki
  • drożdże świeże

    15 gramów

Masa makowa:

  • masa makowa

    1 puszka
  • kasza manna

    3 duże łyż.
  • orzechy włoskie siekane

    2 garście
  • rodzynki

    2 garście
  • płatki migdałów

    2 duże łyż.
  • białko

    1 sztuka

Lukier:

  • białka jaj

    2 sztuki
  • cukier puder

    500 gramów

Dodatkowo:

  • owoce kandyzowane

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem.
Dodać cukier, jajko,żółtko i szczyptę soli.
Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:
Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę mannę, bakalie oraz ubite na sztywno białka.
Wymieszać do połączenia składników.

Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową.

Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 50 minut.

Po upieczeniu wystudzić.

Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.

Bożena Matuszczyk
Do masy makowej możemy dodać dwa ubite na sztywno białka to zależy od wielkości jajek, jeżeli są małe to dwa, a jeżeli wielkie, to wystarczy jedno. Bakalie dodajemy według uznania, jeżeli mamy masę makową z bakaliami to nie musimy dodawać bakalii. Udekorować możemy według swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:25
Dobre.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:13
Na pewno w każdym domu makowiec jest jednym z ulubionych ciast.
w mojej kuchni 10.01.2019 23:37
u nas makowiec cało rocznie lubimy na deser..
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:54
Fajnie że Ci się podoba dziękuję.;)
Babeczka35 08.01.2019 19:42
Idealna na świąteczny stół.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 14:11
Tak jest nie może jej zabraknąć,albo rolada albo makowiec.;)
ben-ka 07.01.2019 11:54
Taka strucla makowa, to nieodzowny element Świąt :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat