Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdzowa rolada makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 30 g
cukier 10 lyzek
mleko 3,2% 200 ml
jajko 2 szt
masło 50 g
mąka pszenna 400 g

masa makowa

mak 300 g
rodzynki 1 garsc
skórka pomarańczowa
figi 1 garsc suszone
płatki migdałowe 1 garsc
cukier 4 lyzki
jajko 2 szt
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowa rolada makowa

Kroki postępowania

1
Drozdze wkruszyc do miski, zasypac 1 lyzka cukru i rozetrzec do rozpuszczenia sie drozdzy.
Nastepnie dodac lekko podgrzane mleko i tyle lyzek maki, zeby konsystencja byla jak na geste ciasto nalesnikowe.
Odstawiamy w cieple miejsce do 20 minut
Krok 1 - Drozdzowa rolada makowa foto
2
Nastepnie do zaczynu dodajemy roztopione i przestudzone maslo, jajka i make.
Wyrabiamy ciasto.
Gotowe nalezy umiescic w misce, przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci
Krok 2 - Drozdzowa rolada makowa foto
3
W tym czasie gotujemy mak- wode laczymy pol na pol z mlekiem. Trzeba mieszac co jakis czas zeby sie nie przypalilo.
Ugotowany mak da sie rozetrzec w palcach.
Ugotowany i odcedzony mak mielimy.
Krok 3 - Drozdzowa rolada makowa foto
4
Rodzynki namaczamy w wodzie
Krok 4 - Drozdzowa rolada makowa foto
5
Skorke z pomaranczy wyparzamy i kroimy w drobna kostke.
W garnku roztapiam 3 lyzki cukru w niewielkiej ilosci wody.
Dodaje skorke i smaze az zrobi sie miekka
Krok 5 - Drozdzowa rolada makowa foto
6
Nastepnie dodaje posiekane figi, odsaczone z wody rodzynki i platki migdalowe.
Mieszam dokladnie razem.
Krok 6 - Drozdzowa rolada makowa foto
7
Zoltko ucieram na puszysta mase z cukrem i dodaje do maku razem z bakaliami i aromatem migdalowym (wystarczy kilka kropli)
Krok 7 - Drozdzowa rolada makowa foto
8
Ciasto walkuje na prostokat.
Nakladam na niego mase makowa i zwijam w rulon
Krok 8 - Drozdzowa rolada makowa foto
9
Nacinam w trzech miejscach, zeby sam nie popekal podczas pieczenia.
Ciasto odstawiam na okolo 20 minut.
Rolade pieczemy okolo 45 minut, (najlepiej sprawdzac patyczkiem), w temp 180 st C.

Ostudzona polewamy lukrem, lub obsypujemy cukrem pudrem
Krok 9 - Drozdzowa rolada makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 28.03.2016 15:24
lubię ciasta z makiem,super ta rolada
Wacław 26.03.2016 09:15
tez bardzo lubię :-)
Krystyna32 26.03.2016 08:35
wygląda pysznie
kd045 26.03.2016 06:46
Smakowity przepis
Kolorowa 25.03.2016 21:22
fajny przepis ;)
Beatris 25.03.2016 20:58
Wygląda bardzo smakowicie:) Moja właśnie się piecze:)
mirosława4 25.03.2016 20:19
bardzo lubię
IZABELA29 25.03.2016 16:16
pysznie wygląda
sliwka 25.03.2016 15:39
Pychotka, mniam;))
Anna169Hosz 25.03.2016 14:08
Na pewno pyszna.
dom-agi 25.03.2016 13:52
Wygląda pysznie!
Motorek 25.03.2016 11:25
pyszna roladka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak