Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowa rolada makowa
Kroki postępowania
Nastepnie dodac lekko podgrzane mleko i tyle lyzek maki, zeby konsystencja byla jak na geste ciasto nalesnikowe.
Odstawiamy w cieple miejsce do 20 minut
Wyrabiamy ciasto.
Gotowe nalezy umiescic w misce, przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci
Ugotowany mak da sie rozetrzec w palcach.
Ugotowany i odcedzony mak mielimy.
W garnku roztapiam 3 lyzki cukru w niewielkiej ilosci wody.
Dodaje skorke i smaze az zrobi sie miekka
Mieszam dokladnie razem.
Nakladam na niego mase makowa i zwijam w rulon
Ciasto odstawiam na okolo 20 minut.
Rolade pieczemy okolo 45 minut, (najlepiej sprawdzac patyczkiem), w temp 180 st C.
Ostudzona polewamy lukrem, lub obsypujemy cukrem pudrem