Drożdżowa maślana bułka.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 g
  • żółtka

    3 szt.
  • jajko

    2 szt.
  • cukier wanilinowy

    1
  • cukier

    80 g
  • mleko

    150 ml
  • masło

    60 g
  • cukier perlisty

  • drożdże suche

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, dodajemy jajka - 3 żółtka i jedno całe jajko (drugie całe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta) wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, letnie mleko i delikatnie wyrabiamy przez chwilę ciasto. następnie dodajemy roztopione, schłodzone masło i dalej wyrabiamy. ciasto musi być gładkie, lśniące i elastyczne. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. po wyrośnięciu ciasto wyciągamy ostrożnie z miski na oprószoną mąką stolnicę. wyrabiamy delikatnie podłużny placek. przecinamy go wzdłuż na trzy części i pleciemy warkocz podwijając końcówki. przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

gdy ciasto wyrośnie, smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy cukrem perlistym.

ja ciasta drożdżowe zawsze piekę z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. czas: 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
margaret 06.10.2013 11:02
lubię taką:)
6zer 05.10.2013 21:12
smaczna, babcia kiedyś podobne mi piekła
adelajda 05.10.2013 20:47
super bułki :)
ana1 05.10.2013 20:14
fajnie wyglądają
idealme 05.10.2013 19:55
pyszności :)!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat