z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, dodajemy jajka - 3 żółtka i jedno całe jajko (drugie całe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta) wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, letnie mleko i delikatnie wyrabiamy przez chwilę ciasto. następnie dodajemy roztopione, schłodzone masło i dalej wyrabiamy. ciasto musi być gładkie, lśniące i elastyczne. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. po wyrośnięciu ciasto wyciągamy ostrożnie z miski na oprószoną mąką stolnicę. wyrabiamy delikatnie podłużny placek. przecinamy go wzdłuż na trzy części i pleciemy warkocz podwijając końcówki. przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
gdy ciasto wyrośnie, smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy cukrem perlistym.
ja ciasta drożdżowe zawsze piekę z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. czas: 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce.