Drożdżowa babka dla zapracowanych.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    60 dkg
  • cukier

    35 dkg
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • jajka

    4 szt
  • drożdże

    5 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • rodzynki

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do maki dodać stopiony tłuszcz, następnie całe jajka, drożdże rozprowadzone wcześniej w niewielkiej ilości mleka, dodać też cukier, cukier waniliowy, resztę mleka i sparzone rodzynki.
Ciasto (dość rzadkie) dokładnie wymieszać w misce i przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem a piec rano, albo...odwrotnie.
Ciasto wyłożyć do prodiża, albo do formy wysmarowanej margaryna i posypanej tarta bułką (prodiż też smarujemy i posypujemy :) i piec w piekarniku, ok 40-60 min w zależności od temperatury.
Ciasto zawsze wyrasta, udaje się i jest smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 04.05.2012 18:54
i długo zachowuje świeżość:)
eli82 13.03.2012 16:39
szybkie i dobre :)
anula250 23.01.2012 09:22
Pycha :)
MAR3STA 23.12.2011 18:05
smaczna
Kuchareczekjeden 08.12.2011 20:45
fajne
AgaS10 08.12.2011 20:30
znam ten przepis,potwierdzam,świetne drożdżowe ciasto:)
krystyna24 17.10.2011 16:59
pycha
krystyna24 17.10.2011 16:59
pycha
rjustysia 10.10.2011 14:49
super :)
Magdalena1110 04.10.2011 12:59
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat