Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
60 dkg -
cukier
35 dkg -
masło lub margaryna
1 kostka -
jajka
4 szt -
drożdże
5 dkg -
mleko
1 szklanka -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
rodzynki
5 dkg
Sposób przygotowania
Ciasto (dość rzadkie) dokładnie wymieszać w misce i przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem a piec rano, albo...odwrotnie.
Ciasto wyłożyć do prodiża, albo do formy wysmarowanej margaryna i posypanej tarta bułką (prodiż też smarujemy i posypujemy :) i piec w piekarniku, ok 40-60 min w zależności od temperatury.
Ciasto zawsze wyrasta, udaje się i jest smaczne.
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)