Drożdżowa baba

Drożdżowa baba

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło stopione

    10 dag
  • żółtka

    6 sztuk
  • drożdże

    4 dag
  • sól

    1 szczypta
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • Poncz do nasączenia:

    3/4 szklanki
  • polewa czekoladowa

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem ,łyżką cukru i czterema łyżkami mąki ,odstawić do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać sól,rozczyn,stopione masło i mąkę,wyrobić gładkie ciasto ,na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu) Formę do babki wysmarować i napełnić ciastem do 1/2 wysokości. Piec 15 min w temp.200st ,zmniejszyć temp.do 180st i piec jeszcze 45-50min. Ostudzone ciasto nasączyć pozostałym ponczem i polać polewą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ilona15

25.02.2012 08:38
przepiękna, pycha

banditka

14.05.2011 19:35
bajeczna

anemon

13.04.2011 22:59
Bardzo ładna babka.

ewasylwia

04.04.2011 10:13
zjadłabym kawałeczek

ewasylwia

04.04.2011 10:13
zjadłabym kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat