Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe piramidki z kaszą i buraczki z jabłkami
Jabłka umyć przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Do garnka włożyć jabłka podlać odrobiną wody i zagotować. Dodać buraczki i mieszając doprowadzić do wrzenia. Odparować z nadmiaru płynu, doprawić octem (ok 2 łyżki) cukrem (ok 1 łyżka) solą i pieprzem do smaku.
Kaszę ugotować w 2 szkl wody i odstawić pod przykryciem.
Z podudzi wyciąć kość tak by nie popsuć kieszonki która powstanie.
Kaszę wymieszać z jajkiem roztartym serkiem doprawić solą i pieprzem.
W kieszonki z podudzi napchać nadzienia, resztę kaszy rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, Dno nasmarować oliwą. Wyrównać powierzchnię i posypać żółtym serem. Na tym ustawić wszystkie nasze piramidki , posmarować przy pomocy pędzelka oliwą, posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 st na ok 40 min.
Podawać krojąc porcje razem z upieczoną kaszą i do tego dużo buraczków