Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt duża
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
przyprawy 1 łyżeczka Szeherezada
przyprawy 1/2 łyżeczka

Porada

Ja dodałam dodatkowo przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy

Kroki postępowania

2

Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Krok 1 - Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy foto
4
Potem umieścić je w woreczku i włożyć do szynkowara.
Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr.
Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach.
Krok 2 - Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy foto
5
Dobrze mieć do sprawdzenia temperatury termometr.
Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała.
Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
Krok 3 - Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mzap88 11.03.2015 20:02
cudownie się prezentuje
cukiereczek 11.03.2015 19:09
aż mi zapachniało domową wędliną
smakoszek 11.03.2015 17:47
pyszna wędlinka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak