Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ćwiartki z kurczaka
4 szt duża -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka -
przyprawy
1 łyżeczka Szeherezada -
przyprawy
1/2 łyżeczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.

Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr.
Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach.

Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała.
Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
Ja dodałam dodatkowo przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się