Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    4 szt duża
  • sól peklowa

    1 łyżeczka
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • przyprawy

    1 łyżeczka Szeherezada
  • przyprawy

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy foto

Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Krok 2 - Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy foto
Potem umieścić je w woreczku i włożyć do szynkowara.
Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr.
Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach.
Krok 3 - Drobiowa wędlina z szynkowara Zewy foto
Dobrze mieć do sprawdzenia temperatury termometr.
Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała.
Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
ZEWA
Ja dodałam dodatkowo przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mzap88 11.03.2015 20:02
cudownie się prezentuje
cukiereczek 11.03.2015 19:09
aż mi zapachniało domową wędliną
smakoszek 11.03.2015 17:47
pyszna wędlinka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat