Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa ryżanka
Dodać obraną i umytą marchew z pietruszką , ziele angielskie , pieprz w ziarnach i liście laurowe.
Na wolnym ogniu gotować wywar przez 1 godz.
Wyjąć warzywa , pokroić w kostkę wraz obranymi i umytymi ziemniakami.
Warzywa włożyć do wywaru po chwili ( 5 min) wsypać ryż.
Pierś z kurczaka pokroić w paski doprawić sosem sojowym , curry oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć mięso wraz z cebulą na rumiano.
Zawartość patelni dodać do zupy , wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. ( na patelnię należy wlać odrobinę wody lub wywaru z zupy , przepłukać i wlać do garnka).
Zupę doprawić majerankiem , solą i pieprzem.
Gotować do miękkości ziemniaków i ryżu.
Podawać posypaną natką pietruszki np. ze skrzydełkiem z zupy.