Przepis i sposób przygotowania na: Dotyk Słońca
Masa budyniowa:
Budyń i mąkę mieszamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy budyń, chwilę gotujemy i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej rozcieramy mikserem, porcjami dodajemy budyń.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Gdy zaczną tężeć, dodajemy jabłka i mieszamy.
Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy cukier i wiórki i, mieszając, rumienimy na małym ogniu. Studzimy.
Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na to wykładamy masę jabłkową. Wkładamy do lodówki by stężała. Później wykładamy resztę masy budyniowej oraz posypujemy zrumienionymi wiórkami.