Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz z sosem śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 1 kg.
cebula 1 mała
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
śmietana 30% 1/2 szkl.
śmietana 12% 1 szkl.
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
sok z cytryny do smaku

Porada

Można użyć do tej potrawy fileta nie koniecznie dorsza , może być inna ryba .

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz z sosem śmietanowym

Rybę oczyścić , dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części można w dzwonka lub wyfiletować skórę zostawić , natrzeć solą , pieprzem i przyprawą do ryb odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Po tym czasie obtaczać rybę w mące i usmażyć na złoty kolor z każdej strony . Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę a następnie zeszklić na oleju wlać obie śmietany , wcześniej połączone ze sobą oraz dodać posiekane zioła , wymieszać i zagotować . Doprawić do smaku solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny pogotować na wolnym ogniu ok. 5 min. Podawać rybę z sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 30.01.2015 20:00
Robię podobnie i jest bardzo smaczny :)
w mojej kuchni 23.01.2015 18:06
smaczne jedzonko..
Ania67 23.01.2015 15:15
Musi smakować wybornie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak