Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

5.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza
250 g
czarne oliwki
10 szt.
pomidory krojone z puszki
1 szt.
cebula
1 szt. (mała)
czosnek
1 ząbek
oregano
pół łyżeczki
Sklep Prymat
bazylia
kilka liści
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
1 szczypta
ocet winny
pół łyżeczki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 7 minut. Pod koniec dodajemy liście bazylii. Przed podaniem można jeszcze skropić odrobiną oliwy extra virgin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hanbes 01.02.2018 19:29
Wow, panie Kardamonovy, z niejednego pieca jadłem ale ten przepis to dla mnie nowość. Bardzo fajny sposób przyrządzić rybkę i na pewno go wypróbuję! Dziękuję za przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak