Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ryba

filet z dorsza 1 kg
sól
pieprz
sok z cytryny 1 łyżka
jajko
mąka 2 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dkg
olej do smażenia

Sos pomidorowy

cebula 1 szt
marchew 2
pomidory krojone z puszki 1 puszka
smalec 0,5 łyżki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomidorowym

Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowaną rybkę obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Sos; Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w piórko. Na rozgrzanym smalcu rumienimy cebulkę, dodajemy marchewkę i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy zmiksowane pomidorki razem z zalewą. I dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku. W razie potrzeby delikatnie podlewamy wodą. Usmażoną rybkę przekładamy do garnka i dodajemy przygotowany zimy sos. Odstawiamy w zimne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak