Dorsz w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z dorsza

    1 kg
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • jajko

  • mąka

    2 dkg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 dkg
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy

  • cebula

    1 szt
  • marchew

    2
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • smalec

    0,5 łyżki
  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowaną rybkę obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Sos; Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w piórko. Na rozgrzanym smalcu rumienimy cebulkę, dodajemy marchewkę i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy zmiksowane pomidorki razem z zalewą. I dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku. W razie potrzeby delikatnie podlewamy wodą. Usmażoną rybkę przekładamy do garnka i dodajemy przygotowany zimy sos. Odstawiamy w zimne miejsce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat