Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w greckim stylu
Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłujemy wodą i kroimy w cienkie talarki.
Na dużej głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy połowę warzyw. Smażymy przez 3-4 minuty kilka razy w tym czasie mieszają. Dodajemy pozostałe warzywa, dokładnie mieszamy.
Wlewamy 80-100 ml wody i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż warzywa zmiękną.
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Filety z dorza kroimy na około 2 cm paski. Oprószamy mąką pszenną i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Lekko solimy.
Mniej więcej 1/3 warzyw wykładamy do prostokątnego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Układamy połowę ryby. Przykrywamy połową pozostałych warzyw i resztą ryby. Nakładamy pozostałe warzywa.