Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w galarecie z Miso

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 łyżki
woda 1,75 szklanki
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
olej do smażenia 3 łyżki
ocet 10 % 1/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
Instat Miso Soup 1 opakowanie 18 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
cebula 1 sztuka
marchew 1/2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
filet z dorsza 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w galarecie z Miso

Kroki postępowania

1
Rybę pokroić w paski szerokości ok. 1 cm .
Posolić , popieprzyć , posypać mąką. Oprószyć - strzepnąć nadmiar mąki.
Krok 1 - Dorsz w galarecie z Miso foto
2
Na patelni rozgrzać olej .
Usmażyć kawałki ryby na rumiano. Zdjąć z patelni.
Krok 2 - Dorsz w galarecie z Miso foto
3
Zagotować marynatę z 1,5 szklanki wody, opakowania Instat Miso Soup ( lub bulionu warzywnego , czy wody z przyprawą typu Jarzynka czy Vegeta ) z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i pokrojoną w plasterki marchewką.
Gotować na małym gazie 10 minut.
Dorzucić pokrojoną cebulę. Dolać ocet.
Krok 3 - Dorsz w galarecie z Miso foto
4
Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę .
Krok 4 - Dorsz w galarecie z Miso foto
5
Rozpuścić ją w marynacie.
Krok 5 - Dorsz w galarecie z Miso foto
6
Paski ryby ułożyć w słoiku.
Zalać gorącą marynatą i przyprawami i marchewką.
Krok 6 - Dorsz w galarecie z Miso foto
7
Zakręcić dokładnie słoik ( najlepiej ok. 400 - 500 ml pojemności bo na tyle są te proporcje).
Odstawić do ostygnięcia -potem pasteryzować 10 minut jeśli maja być jedzone po kilku dniach , a dwa razy dzień po dniu jeśli mają stać dłużej.
Dobry jest po 3 dniach.
Trzymać w lodówce .
Krok 7 - Dorsz w galarecie z Miso foto
8
Małe fusion. Opracowuję przepisy których proporcje będą pasowały na posiłki dla dwóch osób. Wiele jest przecież rodzin gdzie jest tylko 2 stołowników i to jeszcze mało jedzących.
A że nie znoszę jak mi się posiłki powtarzają przez 3 dni- łączę potrawy. Tak jest w tym przypadku. Kupiłam płat dorsza ze skórą bez ości. Z połowy zrobiłam kotlety z batatem a połowę zawekowałam w octowej galarecie .Wykorzystałam eksperymentalnie gotowy bulion Miso. Moim zdaniem sprawdza się fantastycznie.
Krok 8 - Dorsz w galarecie z Miso foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 12.11.2013 19:14
Niestety nie moje smaki. Za to mąż lubi takie potrawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak