Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w galarecie z Miso
Kroki postępowania
Posolić , popieprzyć , posypać mąką. Oprószyć - strzepnąć nadmiar mąki.
Usmażyć kawałki ryby na rumiano. Zdjąć z patelni.
Gotować na małym gazie 10 minut.
Dorzucić pokrojoną cebulę. Dolać ocet.
Zalać gorącą marynatą i przyprawami i marchewką.
Odstawić do ostygnięcia -potem pasteryzować 10 minut jeśli maja być jedzone po kilku dniach , a dwa razy dzień po dniu jeśli mają stać dłużej.
Dobry jest po 3 dniach.
Trzymać w lodówce .
A że nie znoszę jak mi się posiłki powtarzają przez 3 dni- łączę potrawy. Tak jest w tym przypadku. Kupiłam płat dorsza ze skórą bez ości. Z połowy zrobiłam kotlety z batatem a połowę zawekowałam w octowej galarecie .Wykorzystałam eksperymentalnie gotowy bulion Miso. Moim zdaniem sprawdza się fantastycznie.