Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z dorsza
16 dag -
mąka
Przepis i sposób przygotowania Dorsz w cieście piwnym z langustynką.
½ l mleko
½ piwo
1/6 k. drożdże
1 ł. Soli
¼ ł cukier
Mąka
Odstawić na 1 godzinę
Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki.
Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki, ponieważ dosypujemy jej tyle, żeby uzyskać ciasto o gęstości śmietany. Ciasto musi odstać . Rybę obtaczamy w mące, a następnie maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto przed użycie należy jeszcze raz dobrze wymieszać.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)