Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po królewsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 150 gram
miód 50 gram
mąka 100 gram
rosół 500 ml
rodzynki 100 gram
płatki migdałowe 100 gram
ananas z puszki 100 gram
cytryny 1/2 szt
filet z dorsza 900 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po królewsku

Dorsz ujmuje mnie mięsistością i delikatnym smakiem. Dorsza plamiastego próbowałam pierwszy raz. Ma inny zapach niż dorsz bałtycki a jego kolor wpada w odcień żółty. W smaku również wyjątkowy:)

- 4 filety dorsza plamiastego (około 900g)
- 100 g ananasa (1 plaster)

Filety były w połowie rozmrożone kiedy układałam je na papierze do pieczenia. Na filety rozłóż 50g masła drobno pokrojonego.
Piecz w 180 stopniach 25 min.

Do rondla przełóż miód i podgrzej, dodaj 100g masła i mąkę. Porządnie mieszaj dodaj wywar i zagotuj mieszając. Następnie rodzynki migdały i rozdrobniony ananas. Zagotuj mieszając, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Gorącym sosem polej rybę i piecz kolejne 15 min w 195 stopniach.

Ku mojemu zaskoczeniu sos nie był słodki, był po prostu idealnie wyważony smakowo. Gorąco polecam!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 11.12.2012 12:25
Połączenie tak różnych smaków musi być rewelacyjne :)
MAR3STA 07.12.2012 17:14
fajny pomysł
mufinka79 19.11.2012 18:12
Pysznie podane :)
eliza135 12.11.2012 09:02
lubię dorsza
halina17 04.11.2012 13:39
Dorsz bardzo smaczna ryba.
aisoglam 04.11.2012 13:24
Świetnie podane! Apetyczny przepis :)
Monika78 04.11.2012 13:16
ananas, migdały, rodzynki - super pomysł!
adelajda 04.11.2012 13:04
nigdy plamistego nie jadłam zawsze bałtycki ! super !
medi 04.11.2012 12:41
Rewelka:)super przepis po królewsku:)
marinia 04.11.2012 12:31
jak dla mnie super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak