Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po aleksandryjsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 kg
pomidory 500 g
ząbki czosnku 4
oliwa 4 łyżki
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po aleksandryjsku

Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).
Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
Podajemy z gotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 25.02.2015 14:43
świetnie wygląda
monika141 25.02.2015 07:05
smaczna rybka
Iwusia 24.02.2015 23:09
pięknie wygląda i pewno wspaniale smakuje
ada.la 24.02.2015 20:31
apetyczne danie
ilka01 24.02.2015 19:26
wygląda bardzo apetycznie :)
asiczekz 24.02.2015 19:09
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak