Dorsz pieczony w maśle i koperku

Dorsz pieczony w maśle i koperku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dorsz upieczony w piekarniku z dodatkiem masła i koperku jest delikatny i aromatyczny. Świetnie sprawdzi się jako lekkie, bezmięsne danie obiadowe.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    450 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filet na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku ryby ułożyć plasterek masła i obficie posypać pokrojonym koperkiem.

Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i przykryć naczynie folią aluminiową.

Zapiekać potrawę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 35 minut, a następnie zdjąć folię i podpiec jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie należy sprawdzić, czy najgrubsze kawałki dorsza są już dopieczone i ewentualnie podpiec je jeszcze przez kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 08:37
Pyszne danie obiadowe. Oprócz karpia to najlepsza dla mnie rybka.
Basiliana 06.11.2018 11:15
Dziękuję bardzo! Ja również lubię dorsza za delikatność mięsa, które można łączyć z różnymi dodatkami. Chyba najbardziej smakuje mi w panierce z płatków migdałowych.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat