Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony w maśle i koperku

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dorsz upieczony w piekarniku z dodatkiem masła i koperku jest delikatny i aromatyczny. Świetnie sprawdzi się jako lekkie, bezmięsne danie obiadowe.

Składniki:

filet z dorsza 450 gramów
masło 82% 50 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
koperek świeży 1 pęczek
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w maśle i koperku

Dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filet na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku ryby ułożyć plasterek masła i obficie posypać pokrojonym koperkiem.

Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i przykryć naczynie folią aluminiową.

Zapiekać potrawę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 35 minut, a następnie zdjąć folię i podpiec jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie należy sprawdzić, czy najgrubsze kawałki dorsza są już dopieczone i ewentualnie podpiec je jeszcze przez kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 08:37
Pyszne danie obiadowe. Oprócz karpia to najlepsza dla mnie rybka.
Basiliana 06.11.2018 11:15
Dziękuję bardzo! Ja również lubię dorsza za delikatność mięsa, które można łączyć z różnymi dodatkami. Chyba najbardziej smakuje mi w panierce z płatków migdałowych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak