Dorsz na szpinaku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz młotkowany z kolendrą

    do smaku
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    do obtoczenia
  • olej

    do smażenia
  • cytryna

  • szpinak mrożony

    250 g
  • masło

    0,5 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser z niebieską pleśnia

    100 g
  • kremówka

    50 ml
  • dorsz

    0,5 kg
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju. Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 09.03.2014 23:04
bardzo smakowicie się prezentuje
anemon 30.01.2014 08:01
Apetyczny zestaw smaków.
IZABELA29 10.01.2014 17:39
pyszna ryba polecam
aginaa 09.01.2014 07:02
wyglada apetycznie
Granita 08.01.2014 09:10
właśnie takie dania uwielbiam-lekkie,a zarazem treściwe i zdrowe
Katarzyna/kate1980 06.01.2014 22:19
robiłam podobnie z łososiem przepis jest świetny
Renata22 06.01.2014 19:19
pięknie podane danie;)
fotoviderek 03.01.2014 12:07
Świetnie podana rybka :)
IZABELA29 01.01.2014 18:44
warto pamiętać ,że dorsza smażymy najpierw od strony skóry
Lis 30.12.2013 23:15
Smakowita taka rybka...:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat