Dorsz duszony z czosnkiem w sosie śmietanowo-musztardowym z kaszą gryczaną i roszponką

Dorsz duszony z czosnkiem w sosie śmietanowo-musztardowym z kaszą gryczaną i roszponką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler korzeń

    1/4 sztuki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • śmietana

    1 szklanka
  • musztarda

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • olej

    do smaku
  • kasza gryczana

    125 gram
  • roszponka

    70 gram
  • filet z dorsza

    400 gram
  • cebula

    1 cukrowa
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dorsz duszony z czosnkiem w sosie śmietanowo-musztardowym z kaszą gryczaną i roszponką

Filety z dorsza myjemy, kroimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na pół godziny.
Na paterę wylewamy oliwę. Na niej przez chwile podsmażamy filety, a następnie dusimy pod przykryciem.
Czosnek kroimy na drobno.
Cebulę również kroimy.
Podsmażamy na patelni czosnek i cebulę. Dodajemy na paterę.
Marchewkę i seler kroimy na drobno i dodajemy. Dusimy.
Mieszamy śmietanę z musztardą dodajemy.
Mieszamy na paterze kawałki dorsza z sosem. Dodajemy majeranek i pieprz.
Mieszamy.
Gotujemy kaszę gryczaną.
Na talerzu przygotowujemy roszponkę. Nakładamy dorsza w sosie. W środek nakładamy kaszę gryczaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Anna133 17.08.2013 10:47
ciekawe smaki , wypróbuję
Joanna23 14.02.2013 19:40
pycha
barbara11561 07.02.2013 11:23
bardzo lubię dorsza,ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam-brzmi i wygląda bardzo apetycznie:)
Ryszard4 04.02.2013 17:22
Świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat