Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Piersi z indyka z pastą serową, odc. 34
Eskalopki:
1. Sos sojowy, olej rzepakowy, przyprawę do indyka i drobiu łączymy w misce.
2. Do marynaty wkładamy mięso i marynujemy. Ze względu na wyraźne aromaty przyprawy i sosu sojowego, marynowanie nie musi być długie.
3. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Mięso krótko smażymy z obu stron na złoty kolor.
Szpinak z pieczarkami:
1. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry, a suszone pomidory w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
2. Na patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i czosnek, chwilę mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki będą miały złoty kolor.
3. Kolejno dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy papryką węgierską słodką i pod koniec smażenia wrzucamy szpinak.
4. Piersi z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na eskalopki nakładamy szpinak z pieczarkami, przykrywamy żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dziesięć minut.
Pasta serowa:
1. Por kroimy w paski, rzodkiewki w cienkie plasterki. Czosnek i szczypior drobno siekamy.
2. W misce łączymy kapary, zalewę z kaparów, por, rzodkiewkę, czosnek i szczypior. Dodajemy serek śmietankowy i całość dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Zapieczone eskalopki z indyka podajemy z aromatyczną pastą z kremowego sera. Dekorujemy odrobiną szczypiorku.