Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Piersi z indyka z pastą serową, odc. 34

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(139)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Delikatna pierś z indyka z pastą serową i szpinakiem z pieczarkami. Lekki obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

Eskalopki

eskalopki z piersi indyka
3 sztuki
sos sojowy
2 łyżki
olej rzepakowy
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
1 łyżka
mąka pszenna
2 łyżki
masło klarowane
2 łyżki

Szpinak z pieczarkami

cebula czerwona
1 mała sztuka
czosnek
2 ząbki
Suszone pomidory z czosnkiem Smak
4 sztuki
pieczarki
4 sztuki
olej z suszonych pomidorów
3 łyżki
szpinak baby
200 gramów
ser Złoty Mazur
3 plastry
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Pasta serowa

biała część pora
1/2 sztuki
rzodkiewki
3 sztuki
czosnek
1 ząbek
szczypior dymki
1 sztuka
kapary całe Smak
1 łyżka
marynata z kaparów SMAK
1 łyżka
serek naturalny
135 gramów
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
szczypiorek
do dekoracji
Sklep Prymat

Porada

W tym daniu świetnie sprawdzą się nie tylko pieczarki, ale też inne grzyby. Warto dodać te, które lubimy najbardziej.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Piersi z indyka z pastą serową, odc. 34

Eskalopki:

1. Sos sojowy, olej rzepakowy, przyprawę do indyka i drobiu łączymy w misce.

2. Do marynaty wkładamy mięso i marynujemy. Ze względu na wyraźne aromaty przyprawy i sosu sojowego, marynowanie nie musi być długie.

3. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Mięso krótko smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Szpinak z pieczarkami:

1. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry, a suszone pomidory w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

2. Na patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i czosnek, chwilę mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki będą miały złoty kolor.

3. Kolejno dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy papryką węgierską słodką i pod koniec smażenia wrzucamy szpinak.

4. Piersi z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na eskalopki nakładamy szpinak z pieczarkami, przykrywamy żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dziesięć minut.

 

Pasta serowa:

1. Por kroimy w paski, rzodkiewki w cienkie plasterki. Czosnek i szczypior drobno siekamy.

2. W misce łączymy kapary, zalewę z kaparów, por, rzodkiewkę, czosnek i szczypior. Dodajemy serek śmietankowy i całość dokładnie mieszamy.

 

Sposób podania:

Zapieczone eskalopki z indyka podajemy z aromatyczną pastą z kremowego sera. Dekorujemy odrobiną szczypiorku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak