odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Piersi z indyka z pastą serową, odc. 34

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Delikatna pierś z indyka z pastą serową i szpinakiem z pieczarkami. Lekki obiad dla całej rodziny. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Eskalopki

  • eskalopki z piersi indyka

    3 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

  • Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Szpinak z pieczarkami

  • cebula czerwona

    1 mała sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Suszone pomidory z czosnkiem Smak

    4 sztuki
  • pieczarki

    4 sztuki
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • szpinak baby

    200 gramów
  • ser Złoty Mazur

    3 plastry
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    do smaku

Pasta serowa

  • biała część pora

    1/2 sztuki
  • rzodkiewki

    3 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypior dymki

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • marynata z kaparów SMAK

    1 łyżka
  • serek naturalny

    135 gramów
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • szczypiorek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Eskalopki:

1. Sos sojowy, olej rzepakowy, przyprawę do indyka i drobiu łączymy w misce.

2. Do marynaty wkładamy mięso i marynujemy. Ze względu na wyraźne aromaty przyprawy i sosu sojowego, marynowanie nie musi być długie.

3. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Mięso krótko smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Szpinak z pieczarkami:

1. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry, a suszone pomidory w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

2. Na patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i czosnek, chwilę mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki będą miały złoty kolor.

3. Kolejno dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy papryką węgierską słodką i pod koniec smażenia wrzucamy szpinak.

4. Piersi z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na eskalopki nakładamy szpinak z pieczarkami, przykrywamy żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dziesięć minut.

 

Pasta serowa:

1. Por kroimy w paski, rzodkiewki w cienkie plasterki. Czosnek i szczypior drobno siekamy.

2. W misce łączymy kapary, zalewę z kaparów, por, rzodkiewkę, czosnek i szczypior. Dodajemy serek śmietankowy i całość dokładnie mieszamy.

 

Sposób podania:

Zapieczone eskalopki z indyka podajemy z aromatyczną pastą z kremowego sera. Dekorujemy odrobiną szczypiorku.

Doradca Smaku
W tym daniu świetnie sprawdzą się nie tylko pieczarki, ale też inne grzyby. Warto dodać te, które lubimy najbardziej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat