Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekane udźce w syropie klonowym, odc. 1
Mięso:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Dodajemy do miski syrop klonowy, olej oraz musztardę z whisky. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy - dodajemy do marynaty. Wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość Przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki.
Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem marynaty.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całość pieczemy 40 min.
Sos:
Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około 1 minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12% oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki.
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W czasie pieczenia siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę chili.
Sposób podania:
Najpierw rozprowadzamy sos na talerzu, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.