odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Tarta z twarogiem, odc. 24

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nawet Ci, którzy nie przepadają za słodkościami tę tartę przygotują, a następnie zjedzą z ogromną przyjemnością! Tarta z ciasta francuskiego, z nadzieniem serowym i prażonych jabłek z dodatkiem bakalii i aromatycznych przypraw, to deser obowiązkowy jesienią. Koniecznie wypróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie

Masa:

  • twaróg

    250 g
  • jajka duże

    2 sztuki
  • żółtka duże

    2 sztuki
  • masło

    170 g
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • jabłko prażone Smak

    1 słoik
  • rodzynki

    1/3 szklanki
  • żurawina

    1/3 szklanki
  • prażone płatki migdałowe

    1/3 opakowania
  • cukier

    5 łyżek
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    do smaku

Sos:

  • czereśnie bez pestek

    1/2 szklanki
  • nalewka wiśniowa

    50 ml
  • miód

    50 ml
  • masło

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku

Dekoracja:

  • listki mięty

  • kwiaty ogórecznika

  • aksamitki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Co będzie Ci potrzebne?:

  • papier do pieczenia, 
  • sucha fasola jaś,
  • forma do tarty o średnicy 28 cm 

Sposób przygotowania:

1. Na wysmarowaną masłem formę do pieczenia wykładamy ciasto francuskie, odkrawamy jego nadmiar, a następnie nakłuwamy całość widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, którą rozkładamy równomiernie na całą powierzchnię tarty. Ciasto pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostałe ciasto francuskie kroimy w paseczki, a następnie wkładamy je do lodówki.

2. Do miski dodajemy twaróg, jajka, a następnie same żółtka, masło, cukier, cukier z wanilią, po czym blendujemy składniki na gładką masę.

3. Do oddzielnej miski dodajemy prażone jabłka, migdały, żurawinę, rodzynki, dosypujemy cukier z cynamonem i całość mieszamy.

4. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową, po czym dodajemy mus. Całość dekorujemy paseczkami ciasta -  układamy je w kratkę.

5. Tartę pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

6. Czereśnie wrzucamy do nagrzanego rondelka, następnie dodajemy miód i nalewkę, łączymy nasze składniki. Całość doprawiamy imbirem, dodajemy łyżkę masła dla kremowości, ponownie mieszamy. Odstawiamy sos do ostudzenia. Gotową tartę dekorujemy kwiatami.

 

Sposób podania: Kawałek ciasta nakładamy na talerz, obok podajemy sos i całość dekorujemy świeżą miętą.

 

 

Doradca Smaku
Ciasto francuskie przykrywamy papierem do pieczenia, na które sypiemy suchą fasolę, dopiero po tym procesie wkładamy całość do piekarnika (poprzez ten zabieg nie urośnie nam ciasto).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat