Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Tarta z twarogiem, odc. 24
Co będzie Ci potrzebne?:
- papier do pieczenia,
- sucha fasola jaś,
- forma do tarty o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
1. Na wysmarowaną masłem formę do pieczenia wykładamy ciasto francuskie, odkrawamy jego nadmiar, a następnie nakłuwamy całość widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, którą rozkładamy równomiernie na całą powierzchnię tarty. Ciasto pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostałe ciasto francuskie kroimy w paseczki, a następnie wkładamy je do lodówki.
2. Do miski dodajemy twaróg, jajka, a następnie same żółtka, masło, cukier, cukier z wanilią, po czym blendujemy składniki na gładką masę.
3. Do oddzielnej miski dodajemy prażone jabłka, migdały, żurawinę, rodzynki, dosypujemy cukier z cynamonem i całość mieszamy.
4. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową, po czym dodajemy mus. Całość dekorujemy paseczkami ciasta - układamy je w kratkę.
5. Tartę pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
6. Czereśnie wrzucamy do nagrzanego rondelka, następnie dodajemy miód i nalewkę, łączymy nasze składniki. Całość doprawiamy imbirem, dodajemy łyżkę masła dla kremowości, ponownie mieszamy. Odstawiamy sos do ostudzenia. Gotową tartę dekorujemy kwiatami.
Sposób podania: Kawałek ciasta nakładamy na talerz, obok podajemy sos i całość dekorujemy świeżą miętą.