Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie rożki z serem
Rożki z twarogiem przygotowane z użyciem ciasta francuskiego to szybka, smaczna i słodka przekąska, której ciężko się oprzeć. By ją przygotować, wystarczy że rulon gotowego ciasta francuskiego potniecie na równe, kwadratowe elementy, na rogi których wyłożycie twarogową masę i zamknięcie je pozostałą częścią ciasta. Ser biały wykorzystany do nadziania rożków z twarogiem, przygotowuje się podobnie jak w nadzieniu do naleśników, dodając do niego żółtko, które nie tylko odpowiada za piękny kolor sera ale również spaja wszystkie składniki.
Kroki postępowania
Ciasto francuskie pokroić na 6 dużych kwadratów. W jednym rogu zrobić 2-3 nacięcia.
Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i żółtko, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać na połowę ciasta, przykryć naciętym rogiem, zlepić.
Roztrzepanym białkiem posmarować wierzch ciasta, posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20-25 minut.
Wystudzić na kratce.