Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Wątróbka gęsia z jabłkami, odc. 22
Gęsie podroby są jednym z najlepszych i najsmaczniejszych. Wątróbka gęsia z jabłkami to prawdziwy rarytas, który bez problemu przygotujesz w swoim domu zgodnie z tym przepisem.
1. Jabłko kroimy w plasterki, figi w paseczki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Wrzucamy owoce, dodajemy laskę cynamonu oraz rodzynki. Wlewamy miód wielokwiatowy i nalewkę. Przyprawiamy goździkami. Smażymy ok. 2 minut – jabłka mają się zarumienić, ale nie mogą się rozpadać.
2. Wątróbkę kroimy na grube plastry, które nacinamy. Mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Przyprawiamy solą. Wątróbki nie smażymy długo, 1-2 minuty. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści wyłączamy gaz, polewamy wątróbkę tłuszczem (bastowanie).
3. Chałkę kroimy w plastry. Wykładamy na nie kawałki wątróbki, następnie polewamy tłuszczem z patelni. Obok wykładamy owoce. Dekorujemy listkami amarantusa oraz porzeczkami.