Doradca Smaku XI: Wątróbka gęsia z jabłkami, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Wątróbka gęsia z jabłkami, odc. 22

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na wątróbkę gęsią ze słodkimi dodatkami: karmelizowanymi jabłkami, figami i rodzynkami. Klasyka kuchni francuskiej.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    1 sztuka
  • suszone figi

    2 sztuki
  • rodzynki

    1 garść
  • miód wielokwiatowy

    2-3 łyżki
  • nalewka z pigwy

    1/2 szklanki
  • wątróbka gęsia

    1/2 kilograma
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
  • masło 82%

    25-30 gramów

Do smaku:

  • cynamon cały Prymat

  • goździki całe

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • pieprz czarny grubo mielony

Do podania:

  • chałka

    1 sztuka
  • porzeczki czerwone

    1 gałązka
  • listki amarantusa

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłko kroimy w plasterki, figi w paseczki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Wrzucamy owoce, dodajemy laskę cynamonu oraz rodzynki. Wlewamy miód wielokwiatowy i nalewkę. Przyprawiamy goździkami. Smażymy ok. 2 minut – jabłka mają się zarumienić, ale nie mogą się rozpadać.

Wątróbkę kroimy na grube plastry, które nacinamy. Mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Przyprawiamy solą. Wątróbki nie smażymy długo, 1-2 minuty. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści wyłączamy gaz, polewamy wątróbkę tłuszczem (bastowanie).

Chałkę kroimy w plastry. Wykładamy na nie kawałki wątróbki, następnie polewamy tłuszczem z patelni. Obok wykładamy owoce. Dekorujemy listkami amarantusa oraz porzeczkami.

Doradca Smaku
Jabłka można skropić cytryną, aby nie ciemniały. Bastowanie – smażenie na dużym ogniu w wysokiej temperaturze i polewanie tłuszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat