Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Wątróbka gęsia z jabłkami, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na wątróbkę gęsią ze słodkimi dodatkami: karmelizowanymi jabłkami, figami i rodzynkami. Klasyka kuchni francuskiej.

Składniki:

jabłko 1 sztuka
suszone figi 2 sztuki
rodzynki 1 garść
miód wielokwiatowy 2-3 łyżki
nalewka z pigwy 1/2 szklanki
wątróbka gęsia 1/2 kilograma
sól 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta
masło 82% 25-30 gramów

Do smaku:

Cynamon cały Prymat
Goździki całe Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Do podania:

chałka 1 sztuka
porzeczki czerwone 1 gałązka
listki amarantusa kilka sztuk

Porada

Jabłka można skropić cytryną, aby nie ciemniały. Bastowanie – smażenie na dużym ogniu w wysokiej temperaturze i polewanie tłuszczem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Wątróbka gęsia z jabłkami, odc. 22

Gęsie podroby są jednym z najlepszych i najsmaczniejszych. Wątróbka gęsia z jabłkami to prawdziwy rarytas, który bez problemu przygotujesz w swoim domu zgodnie z tym przepisem. 

1. Jabłko kroimy w plasterki, figi w paseczki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Wrzucamy owoce, dodajemy laskę cynamonu oraz rodzynki. Wlewamy miód wielokwiatowy i nalewkę. Przyprawiamy goździkami. Smażymy ok. 2 minut – jabłka mają się zarumienić, ale nie mogą się rozpadać.

2. Wątróbkę kroimy na grube plastry, które nacinamy. Mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Przyprawiamy solą. Wątróbki nie smażymy długo, 1-2 minuty. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści wyłączamy gaz, polewamy wątróbkę tłuszczem (bastowanie).

3. Chałkę kroimy w plastry. Wykładamy na nie kawałki wątróbki, następnie polewamy tłuszczem z patelni. Obok wykładamy owoce. Dekorujemy listkami amarantusa oraz porzeczkami.

Przepis na wątróbkę z gęsi zawiera aromatyczne przyprawy, które idealne komponują się w tym daniu. Wyraźny smak mięsa podkreśla cynamon, goździki i pieprz. Mniam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak