Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Mule po prowansalsku, odc. 1
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry bądź rozgniatamy, por siekamy. Sparzone i obrane ze skóry pomidory kroimy w łódeczki i wykrawamy miąższ. Część bez miąższu kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy duży garnek, wkładamy 100 g masła i roztapiamy. Dodajemy cebulę, pora i czosnek, podsmażamy mieszając. Doprawiamy kurkumą. Wlewamy białe wino, pozostawiamy na 2 minuty, by wino odparowało. Dodajemy mule, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, całość mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez około 4-6 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą.
Dodajemy pomidory i 50 g masła. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy. Drobno siekamy pietruszkę i dodajemy do muli. Wszystko razem delikatnie mieszamy, poruszając garnkiem. Za pomocą durszlakowej łyżki wyciągamy mule
i przekładamy do głębokiego talerza.
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą, ser roquefort kładziemy na bagietkę. Bagietkę przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-6 minut. Po upływie czasu wyciągamy na blachę.
Mule podajemy z bagietką.