Doradca Smaku X: Mule po prowansalsku, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Mule po prowansalsku, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Mule po prowansalsku – to danie inspirowane kuchnią francuską. Świeże mule są duszone w sosie z masła, białego wina z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Do tego można podać chrupiącą bagietkę z serem roquefort. Świeża natka pietruszki ożywi całe danie! Mule po prowansalsku mogą być propozycją na wykwitną kolację.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • por

    1/3 sztuki
  • pomidor malinowy

    2 sztuki
  • masło

    150 gramów
  • mule

    500 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Bagietka z serem roquefort:

  • bagietka

    1 sztuka
  • ser roquefort

    200 gramów
  • oliwa

    4-5 łyżeczek

Do smaku:

  • kurkuma mielona

  • zioła prowansalskie

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry bądź rozgniatamy, por siekamy. Sparzone i obrane ze skóry pomidory kroimy w łódeczki i wykrawamy miąższ. Część bez miąższu kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy duży garnek, wkładamy 100 g masła i roztapiamy. Dodajemy cebulę, pora i czosnek, podsmażamy mieszając. Doprawiamy kurkumą. Wlewamy białe wino, pozostawiamy na 2 minuty, by wino odparowało. Dodajemy mule, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, całość mieszamy 

i przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 20–30 minut. Dodajemy pomidory i 50 g masła. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy. Drobno siekamy pietruszkę i dodajemy do muli. Wszystko razem delikatnie mieszamy, poruszając garnkiem. Za pomocą durszlakowej łyżki wyciągamy mule 

i przekładamy do głębokiego talerza. 

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą, ser roquefort kładziemy na bagietkę. Bagietkę  przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-6 minut. Po upływie czasu wyciągamy na blachę. 

Mule podajemy z bagietką.

 

Doradca Smaku
Po ugotowaniu wybieramy tylko te mule które się otworzyły – oznacza to, że są świeże.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

28.03.2019 21:48
pyszności:) ciekawy przepis

Bożena Matuszczyk

05.03.2019 09:55
Będąc w GRECJI to moja kuzynka wprost zajadała aż uszy jej się trzęsły a ja nie miałam odwagi spróbować.;)

Bożena Matuszczyk

05.03.2019 09:54
B

bietka

05.03.2019 09:44
Ciekawa jestem ich smaku, bo jeszcze nie jadłam :)

Doradca Smaku

05.03.2019 11:16
Zachęcam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat