Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa

odc. 49 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mleko

    600 ml
  • rosół z kury Kucharek

    600 ml
  • ser cheddar

    200 g
  • ser pleśniowy niebieski

    150 g
  • cebula

    2 szt.

Do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • kminek mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Uważamy by nie przypalić cebuli, aby zupa była delikatna i kremowa.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Dolewamy rosół z kury i chwilę gotujemy (ok. 3 minuty).
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Następnie dodajemy mleko i gotujemy przez 5-7 minut. Ważne by mleka było tyle samo co rosołu. Przyprawiamy solą, pieprzem białym i kminkiem mielonym.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. Cześć przygotowanego sera cheddar lub pleśniowego możemy odłożyć do dekoracji dania.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Następnie dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy. Nada on zupie oryginalny i wyrazisty smak. Pod dodaniu całego sera cheddar zdejmujemy zupę z ognia. Gotujemy na małym ogniu, mieszając aż cały ser rozpuści się.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Przed podaniem wedle uznania możemy przyprawić zupę dodatkowo solą i białym pieprzem. Tak przygotowaną zupę przelewamy do miseczek i posypujemy z wierzchu serem.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Zupę serową podajemy z bagietką.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
Następnie dodajemy starty ser cheddar, uważając by zupa się nie gotowała. Zmniejszamy ogień lub przestawiamy garnek na mniejszy palnik. Ser dodajemy porcjami mieszając zupę rózgą. Cały czas pilnujemy by zupa nie zaczęła się gotować, bo inaczej zważy się. Jeżeli zupa jest za rzadka możemy dodać więcej sera.
Doradca Smaku
Zupę możemy przygotować z różnych serów. Doprawiając uważajmy z dodawaniem soli – ser pleśniowy zazwyczaj jest bardziej słony niż zwykły, więc bezpieczniej będzie doprawić zupę solą na końcu, po dodaniu serów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

06.02.2016 12:19
Ciekawa zupa...z mlekiem jeszcze nie robiłam.

Luiza.B.

12.01.2016 11:32
Będę dzisiaj robiła, moje dzieci się o nią zabijają, a sam przepis prosty i smaczny, na pewno lepsze niż alternatywa z torebki. Pozdrawiam

Kasnaj

13.04.2015 21:51
Super i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat